Nome-toimikunta

NOU/NOME-toimikunnan tehtävä

NOU/NOME-toimikunnan tehtävänä on järjestää noutajien rodunomaisia kokeita sekä tarjota Lapin Nuuskujen jäsenille avoimia NOU/NOME-harjoituksia. Tavoitteenamme on myös edistää lajin tunnettuutta toiminta-alueellamme.

Rodunomaiset NOU/NOME ja WT-kokeet

Noutajakoirat on alunperin jalostettu metsästyskoiriksi haavoittuneen ja kuolleen pienriistan talteenottoon. Rodunomaiset koemuodot noudattelevat metsästystapahtumia ja ovat siksi myös oiva apu koiran kouluttamiseen metsästykseen.

NOU-lyhenne tarkoittaa noutajien rodunomaista taipumuskoetta, joka on suoritettava ennen kuin pääsee osallistumaan rodunomaisiin kokeisiin. Taipumuskokeeseen voi osallistua 9 kuukautta täyttänyt noutajarotuinen koira.

NOME-lyhenne tarkoittaa noutajien rodunomaista koetta, johon voi osallistua noutajarotuinen koira suoritettuaan taipumuskokeen. NOME-kokeet jakautuvat kahteen eri lajiin NOME-A -kokeeseen, jossa käytetään elävää riistaa ja NOME-B -kokeeseen, joka järjestetään käyttämällä kuollutta riistaa.

Lisäksi noutajakoirat voivat kilpailla WT-kokeissa (Working Test), joka noudattelee hyvin pitkälle NOME-koemuotoa mutta WT-koe suoritetaan dameilla.

Lisätietoa rodunomaisista kokeista SNJ-sivuilta.


Harjoitukset

NOME-toimikunta järjestää avoimia harjoituksia kaikille jäsenille. Harjoituksia voi tehdä myös itsenäisesti ja hyödyntää esimerkiksi Suomen Noutajakoirajärjestön treenivinkkipankkia. Pankki on käytettävissä kaikille SNJn jäsenille.


Kokeet

NOME-toimikunta järjestää vuosittain taipumuskokeen sekä NOME-kokeen sekä avoimia harjoituksia, joilla tähdätään kokeisiin.

Yhdistyksen järjestämiin kokeisiin tarvitaan aina talkoilijoita. Talkoillessa pääsee eturiviin seuraamaan kokeita ja tietenkin koirien työskentelyä. 

Kaikki rodunomaiset kokeet löytyvät Suomen Noutajakoirajärjestön koekalenterista.

Lisätietoa NOME-toiminnasta saa toimikunnan puheenjohtalta


Nome-toimikunnan puheenjohtaja 2022

Kikke Haverinen

nometmk.lapinnuuskut@gmail.com


Tervetuloa NOMEilemaan!