Mejä-toimikunta

Mejä on lyhenne metsästyskoirien jäljestämisestä. Sen tarkoituksena on opettaa koiralle taito seurata haavoittuneen riistaeläimen verijälkeä. Tavoitteena on saada osaavia koiria käytännön haavakkotilanteiden selvittämiseen. Jäljestämiskykyä testataan MEJÄ-kokeissa, joissa pyritään jäljittelemään tositilannetta. Koemuodossa voi saavuttaa jäljestämisvalion arvon, FI JVA.

Mejä-harjoitukset ja kokeet


MEJÄ-harjoituksessa metsään vedetään veretetyllä narun päässä olevalla sienellä verijälki. Jäljen varrelle tehdään lisäveretettyjä pieniä ’palstoja’, makuita, jotka markkeeraavat haavoittuneen riistaeläimen makuupaikkoja. Jäljellä on myös kulmia ratkottavaksi. Jäljen lopusta löytyy saalis, yleensä hirvensorkka.

Harjoitusjälki merkitään vedettäessä avomerkeillä, jotta ohjaaja tietää, missä jälki kulkee ja voi tarvittaessa opettaa/ohjeistaa koiraansa. Tavoitteena on koiran itsenäinen työskentely.

MEJÄ-kokeessa jälki on piilomerkitty, jolloin ohjaaja ei tiedä, missä jälki kulkee. Jäljellä koirakon kanssa on tuomari sekä jälkeä tekemässä ollut ns. opas, joka koiran hukatessa jäljen, näyttää missä jälki kulkee ja koira pääsee takaisin jäljelle. Ohjaaja kulkee kokeessa narun/liinan toisessa päässä, eikä puutu koiran suoritukseen. Tuomari kertoo, milloin koiraa voi ohjata tai avustaa.

Jäljestäessä koiralla on valjaat tai panta ja niissä kuuden metrin pituinen naru/liina. Työergonomian kannalta valjaat ovat pantaa parempi vaihtoehto.

Lapin Nuuskut ry:n mejätoimikunta järjestää mejä-koulutusta niin vasta-alkajille kuin kokeneemmillekin harrastajille. Koulutuksista tiedotetaan täällä nettisivuilla sekä Lapin Nuuskut ry:n Facebook -ryhmässä. Mejätmk järjestää myös 1-2 kokeet/vuosi.

Hyvä linkki vinkki mejä-toimintaan tästä

Tulevat mejäkokeet löytyvät Kennelliiton Tapahtumakalenterista täältä

Lisätietoja toimikunnan toiminnasta saat suoraan toimikunnan puheenjohtajalta.


Toimikunnan puheenjohtaja vuonna 2024

Päivi Nurmi

mejatmk.lapinnuuskut@gmail.com